Είστε εδώ
ΔΑΣΤΑ › Mονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας › Η ΜΟΚΕ στον Τύπο › Στην εποχή της...καινοτομίαςΣτην εποχή της...καινοτομίας
1. Ποιος είναι ο ρόλος της ΜΟΚΕ ΤΕΙ Πατρών;
H Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Πάτρας, έχει ως σκοπό την εκπαίδευση, την υποστήριξη, την ενθάρρυνση και τη προώθηση των σπουδαστών και αποφοίτων του ΤΕΙ Πάτρας στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων και ιδεών. Για να το πετύχει αυτό έχει σχεδιάσει μια σειρά από πράξεις οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Εκπαίδευση στην ιδέα της επιχειρηματικότητας και την αναζήτηση της καινοτομίας μέσω μαθημάτων επιχειρηματικότητας, σεμιναρίων και διαλέξεων
- Συμβουλευτική καθοδήγηση των σπουδαστών από ένα δίκτυο μεντόρων με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στα γνωστικά πεδία των τμημάτων του ΤΕΙ Πάτρας
- Δράσεις προώθησης, προβολής και εξωστρέφειας των επιχειρηματικών και καινοτόμων ιδεών των σπουδαστών/αποφοίτων του ΤΕΙ με σκοπό τη προσέλκυση χρηματοδοτών ή και συνεργατών για τη εφαρμογή των ιδεών σε πράξη.
Ο σκοπός των παραπάνω είναι η ανάπτυξη της θετικής στάσης και νοοτροπίας προς τη επιχειρηματικότητα, η ενθάρρυνση ώστε να υλοποιήσουν επιχειρηματικά σχέδια, η ενίσχυση της συνεργασίας του ΤΕΙ με παραγωγικούς φορείς, η προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας σε πεδία συναφή με τη επιχειρηματικότητα και καινοτομία
2. Πόσοι σπουδαστές έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις της ΜΟΚΕ ΤΕΙ Πατρών μέχρι σήμερα;
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100 σπουδαστές από όλα τα Τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας. Ο αριθμός των ωφελούμενων προέκυψε από την συμμετοχή στις δράσεις των σπουδαστών στα Μαθήματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που προσφέρει το ΤΕΙ Πάτρας και η ΜΟΚΕ, καθώς και από τη ενεργή συμμετοχή τους στην «Εβδομάδα Καινοτόμων Εφαρμογών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)» που διοργάνωσε η ΜΟΚΕ του ΤΕΙ Πάτρας και το Τμήμα Μηχανολογίας από 1-12 Ιουλίου του 2012. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έργου ο αριθμός των επωφελούμενων όλων των κατηγοριών θα ξεπεράσει τους 900 μέσω της συμμετοχής τους σε όλες τις δράσεις της Μονάδας.
3. Πείτε μας μερικά παραδείγματα των δράσεων που υλοποιείτε στη ΜΟΚΕ ΤΕΙ Πατρών για τη συμβολή στην εφαρμογή επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην ανάδειξη της επιχειρηματικότητας;
Η ΜΟΚΕ προσφέρει μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς ενεργειών και δράσεων:
α) διδασκαλία μαθημάτων Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (θεωρητικών και εργαστηριακών). Αναλυτικότερα για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 προσφέρονται επτά (7) προαιρετικά μαθήματα στους σπουδαστές αλλά και τους απόφοιτους του ΤΕΙ της Πάτρας. Τα μαθήματα αυτά θα ανανεώνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που θα προκύπτουν μετά και από συνεργασία με τα συμμετέχοντα Τμήματα και την Διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας.
β) ανοιχτές διαλέξεις και σεμινάρια σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από διακεκριμένους και έμπειρους entrepreneurs, start up founders, επιχειρηματίες , φορείς και ακαδημαϊκούς.
γ) εκπαιδευτικές επισκέψεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
δ) δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων σπουδαστών οι οποίες θα εκπαιδεύονται αναλαμβάνοντας την επίλυση πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στις συνεργαζόμενες εταιρίες
ε) δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με εκπαιδευτικό και όχι μόνο υλικό σε θέματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας καθώς και όλων των διαλέξεων που πραγματοποιούνται σε ζωντανή (live streaming) αλλά και αρχειοθετημένη μορφή (on demand).
4. Πρόσφατα απευθύνατε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος μεντόρων επιχειρηματικότητας σε εθελοντική βάση. Τι είναι οι μέντορες επιχειρηματικότητας;
Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Πάτρας έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο μεντόρων με σκοπό την καθοδήγηση των φοιτητών σε θέματα επιχειρηματικότητας το οποίο και στοχεύει να διευρύνει συνεχώς. Έχοντας ως στόχο την ενθάρρυνση και προώθηση της επιχειρηματικής κουλτούρας στους σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας, φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίηση της συμβουλευτικής καθοδήγησης των αυριανών Επιχειρηματιών.
Οι μέντορες του ΤΕΙ Πάτρας είναι μια ομάδα ειδικευμένων συμβούλων, στελεχών επιχειρήσεων ή επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους φοιτητές των τμημάτων. Οι μέντορες έχουν ηγετικές θέσεις στον τομέα των Επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα είναι ικανοί διδάσκαλοι και εκπαιδευτές οι οποίοι θα δείξουν δέσμευση στο πρόγραμμα. Οι μέντορες κατευθύνουν τις ομάδες εργασίας των φοιτητών ή τον κάθε ενδιαφερόμενο φοιτητή ξεχωριστά, σε ρεαλιστικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια αλλά επίσης μοιράζονται τις εμπειρίες και γνώσεις τους με σπουδαστές που ενδιαφέρονται να κάνουν τις καινοτόμες ιδέες τους επιχειρηματική πράξη. Ενδεικτικά οι συνεργαζόμενοι μέντορες:
- παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στην κατάρτιση business plan από τους φοιτητές
- παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων σε αποφοίτους οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της ΜΟΚΕ.
- συμμετέχουν σε συναντήσεις με τις ομάδες των φοιτητών στις οποίες συζητούν τα προβλήματα που εμφανίζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και δίνουν ανατροφοδότηση (feedback)
Τα οφέλη που αποκομίζουν οι μέντορες από τη συμμετοχή τους στις δράσεις της ΜΟΚΕ του ΤΕΙ Πάτρας είναι αρκετά με σημαντικότερα αυτά της (α) Προσωπικής ικανοποίησης βοηθώντας σπουδαστές στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα και μοιράζοντας την γνώση και εμπειρία που έχουν αποκτήσει στην πάροδο του χρόνου (β) Βελτίωσης των γνώσεων τους μέσα από την διαδικασία καθοδήγησης των νέων επιχειρηματιών καθώς και μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με άλλους μέντορες (γ) Δικτύωσης /Αναγνώρισης μέσα από την συνεργασία του δικτύου των μεντόρων του ΤΕΙ Πάτρας με όλα τα άλλα δίκτυα μεντόρων των ΜΟΚΕ των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Ελλάδας. (δ) Προσωπικής προβολής τους, μέσω ειδικών εκδόσεων και δράσεων δημοσιοποίησης στα Μ.Μ.Ε.
5. Τον προηγούμενο Ιούλιο υλοποιήσατε το “Innovation Week on RES 2012”. Τι ήταν και πως συνέδεσε την σπουδαστική κοινότητα με την επιχειρηματική;
Ένας πλήθος 40 και πλέον φοιτητών, επί πτυχίω φοιτητών του Τμήματος Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επισκέφθηκαν την Εβδομάδας Καινοτομίας. Στο διάστημα από 1-12 Ιουλίου 2012 που διήρκησε η Εβδομάδα Καινοτομίας που διοργάνωσε το Τμήμα Μηχανολογίας με την ΜΟΚΕ του ΤΕΙ Πάτρας πραγματοποιήθηκε:
- έκθεση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων που παρουσίασε πρωτότυπα και καινοτόμα σχέδια και κατασκευές σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας, καθώς και ανεμογεννητριών, και συστήματα αυτόματου ελέγχου.
- παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών από τον Καθ. P.Borza από το Πανεπιστήμιο του Brasov Ρουμανίας, για αυτοματισμό λειτουργιών κτιρίων και μεγάλων διασυνδεδεμένων συστημάτων των οποίων το αποτέλεσμα είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ακόμα και σε υβριδικό περιβάλλον με αξιοπιστία και ποιότητα στη λειτουργία.
- παρουσίαση της τεχνολογικής εξέλιξης των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων καθώς και στοιχεία και παράγοντες που υποβαθμίζουν την λειτουργία τους (γήρανση).
- παρουσίαση ελληνικών προϊόντων Φωτοβολταϊκών συστημάτων από την Solar Cells
- σε επίπεδο καινοτομίας, παρουσίαση σχεδίων που αφορούν στην ηλιακή ψύξη με διάφορες μη συμβατικές τεχνολογίες που βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια, π.χ. συστήματα απορρόφησης (LiBr + H2O, NH3+H2O) με σημαντικότερη πρόκληση ήταν πώς να κατασκευαστούν προϊόντα κλιματισμού με βάση την Ηλιακή Ενέργεια μικρής κλίμακας.
- στον κτιριακό τομέα παρουσίαση σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας σε προστατευμένα κτίρια.
Ανάμεσα στους εκθέτες ήταν και η Eurobank Α.Ε. με το «Η Ελλάδα καινοτομεί», η εταιρεία Solar Cells και η Aleo που παρουσίασαν ξεχωριστές δραστηριότητες στην Φωτοβολταϊκή τεχνολογία.
Όλα τα καινοτόμα ηλεκτρονικά σχέδια που αποτελούνται από μικρο-ελεγκτές και αισθητήρες, επεδείχθησαν και δόθηκαν στο Εργαστήριο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Τμήματος Μηχανολογίας για ανάπτυξη συνεργασίας και εφαρμογή στο Ελληνικό περιβάλλον. Επίσης τα συστήματα συμπαραγωγής Φωτοβολταϊκών και θερμότητας που παρουσιάστηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το ΤΕΙ της Πάτρας βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην αγορά. Οι νέοι πτυχιούχοι θα μπορούν να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό νέων συστημάτων σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην
Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
ΤΕΙ Πάτρας
Μ. Αλεξάνδρου 1
Κτίριο ΣΕΥΠ (2ος όροφος)
τηλέφωνο: 2610 369093
e-mail: moke@teipat.gr
facebook: facebook.com/MOKE.teipat
twitter: twitter.com/MOKE_teipat
Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Νοεμβρίου 2012
Ένθετο Εργασία - Εκπαίδευση - Επιχειρηματικότητα