sourceLair - Μια ομάδα 5 φοιτητών καινοτομεί και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που εργάζονται οι σύγχρονοι προγραμματιστές

ο sourceLair είναι μία web εφαρμογή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι σύγχρονοι προγραμματιστές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού, η οποία περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας σύγχρονος προγραμματιστής για να εργαστεί. Τα εργαλεία αυτά βρίσκονται συγκεντρωμένα στην πλατφόρμα και είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση στο Internet, είτε μέσω ενός απλού φυλλομετρητή (browser), είτε μέσω κάποιας τοπικής εφαρμογής εάν πρόκειται για ταμπλέτα ή κινητό τηλέφωνο.

Η ανάπτυξη της ιδέας ξεκίνησε από 5 δευτεροετείς -τότε- φοιτητές Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών του ΕΜΠ στα τέλη του 2010. Αρχικά είχε τη μορφή εργασίας στα πλαίσια ενός σεμιναρίου Web εφαρμογών που πραγματοποιήθηκε εκείνη την περίοδο και δεν άργησε να λάβει αποδοχή και να αποκτήσει επιχειρηματική διάσταση. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης λειτουργικής έκδοσης, λάβαμε μέρος και διακριθήκαμε σε τρεις διαγωνισμούς (2ο Βραβείο στο 1ο StartupLive Athens, 2o Βραβείο στο e-nnovation 2011 και 1ο Βραβείο στο Crazy Business Ideas 2011). Η διάκριση και η αποδοχή που είχε η εφαρμογή από τον κόσμο μας ώθησε να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τις προσπάθειές μας. Τη δεδομένη στιγμή η πλατφόρμα αριθμεί περισσότερους από 5.000 χρήστες και η ομάδα βρίσκεται πλέον στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα της εφαρμογής.

Τα κύρια προβλήματα τα οποία είχαν προκύψει είναι πως κανένας μας δεν είχε προηγούμενη επαφή με το οικονομικά και επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς ήμασταν όλοι developers. Είχαμε όμως θέληση και με τη βοήθεια μεντόρων όπως η Κατερίνα η Κανελίδου και ο Σταύρος Κοντακτσής, μπορέσαμε να βελτιωθούμε και να εξοικειωθούμε και σε αυτόν τον τομέα και στη συνέχεια να στήσουμε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Εκδηλώσεις οπως τα workshops του e-nnovation και το StartupLive Athens συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση επιχειρηματικής σκέψης της ομάδας. Επίσης τα μέλη της ομάδας δεν είχαν δουλέψει ποτέ σε κάποια άλλη large-scale εφαρμογή, κάτι το οποίο ήταν επίσης τροχοπέδη καθώς μεγάλωνε το κοινό της εφαρμογής και οι απαιτήσεις του. Σε αυτόν τον τομέα βοήθησε η επαφή με άλλα έμπειρα άτομα τα οποία είχαν δουλέψει σε αντίστοιχες εφαρμογές.

Αν κάτι θα θέλαμε να μείνει από αυτή μας την εμπειρία, είναι πως η συνοχή και η καλή συνεργασία της ομάδας μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα. Ακόμα και σε ομάδες, όπως η δική μας, όπου δεν προερχόμασταν όλοι από διαφορετικά backgrounds, μπορέσαμε να αποκτήσουμε την απαραίτητη γνώση και μέσα από κοινή προσπάθεια και συνεργασία να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά μας και να προχωρήσουμε. Πιστεύουμε ότι ούτε η έλλειψη γνώσης, ούτε υποχρεώσεις όπως το Πανεπιστήμιο δεν μπορούν να μας κρατήσουν πίσω, όταν υπάρχει θέληση και όρεξη για δουλειά. Τα βράδια δεν είναι μόνο για ύπνο και εξόδους...!

 

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal