Τρεις Ελληνες αναβαθμίζουν τα ληξιαρχεία της Αργεντινής

Καινοτομία τους, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ασφαλούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ υπηρεσιών μιας χώρας, αλλά και μεταξύ κρατών.

Οταν το 2005 τρεις συμφοιτητές στο ΕΜΠ αποφάσισαν, «με άγνοια κινδύνου», να συστήσουν μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, δεν φαντάζονταν ότι κάποτε η μηχανοργάνωση μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής θα βρισκόταν στα χέρια τους. Ο λόγος για την UBITECH Intelligent Technical Solutions, ένα πάλαι ποτέ νεανικό start-up, στο οποίο το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής εμπιστεύτηκε ένα μεγάλο έργο της υποδομής της.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ασφαλούς ανταλλαγής ληξιαρχικών πράξεων μεταξύ των περιφερειών του ομοσπονδιακού κράτους. Η ηγεσία του αργεντίνικου υπουργείου επέλεξε την ομάδα των Ελλήνων ηλεκτρολόγων μηχανικών, που σήμερα αριθμεί είκοσι άτομα, επειδή είχαν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ποιότητα της δουλειάς της. «Μας συνάντησαν σε κάποια τακτική συνέλευση της International Commission on Civil Status, η οποία αποτελείται από δεκαεννέα εθνικές κυβερνήσεις και στην οποία η Αργεντινή συμμετέχει ως κράτος- παρατηρητής», διηγείται ο δρ Δημήτρης Αλεξάνδρου.

Η UBITECH, που έχει εξειδικευθεί στις τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού (semantic web), τα διασυνδεδεμένα δεδομένα (linked data) και τα αυτόνομα δίκτυα (autonomous networks), είχε καταθέσει το 2010 στον διεθνή οργανισμό πρόταση και επελέγη έναντι τριών άλλων κοινοπραξιών για την υλοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής ληξιαρχικών πράξεων μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού. Η εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία, προϊόν ελληνικού «δαιμονίου», που λειτουργεί πιλοτικά και από τον Οκτώβριο εγκαινιάζεται επίσημα, θα διευκολύνει πολύ την καθημερινότητα ενός... πολίτη του κόσμου. «Ας υποθέσουμε ότι ένας Ελληνας ερωτεύεται μια Ισπανίδα και αποφασίζουν να παντρευτούν στη Μ. Βρετανία, αλλά εν συνεχεία μεταναστεύουν στη Γερμανία», εξηγεί ο δρ Αλεξάνδρου, «υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα συνεπάγεται έναν γραφειοκρατικό... Γολγοθά, εξαιρετικά χρονοβόρο, στον οποίο εμπλέκονται προξενεία και ληξιαρχεία τεσσάρων κρατών».

Η ελληνική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Παναγιώτη Γκουβά, τον δρα Δημήτρη Αλεξάνδρου και κ. Θανάση Μπούρα, δεν δίστασαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό, προκειμένου να εφαρμόσουν και στην Αργεντινή την καινοτόμα αυτή τεχνολογία. «Εργαζόμαστε από τα γραφεία μας στην Αγία Παρασκευή και κάθε σαράντα μέρες πετάμε για Μπουένος Αϊρες, όπου διαμένουμε δεκαπέντε μέρες» περιγράφει ο δρ Αλεξάνδρου, που υπολογίζει ότι την περασμένη χρονιά πέρασε 187 μέρες εκτός των συνόρων και μακριά από την οικογένειά του για τον σκοπό αυτό. Και έπεται και συνέχεια, καθώς το έργο έχει προθεσμία παράδοσης τον Μάρτιο του 2014, ενώ ενδέχεται η εταιρεία να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

«Σε μια εποχή που πολλοί έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής, εμείς έχουμε την ευκαιρία να εργαζόμαστε εκεί και κατά συνέπεια να εξάγουμε τα προσωπικά μας συμπεράσματα», σχολιάζει ο δρ Γκουβάς, «δυστυχώς, η καθημερινή ζωή πολλών Αργεντίνων συχνά ξεπερνάει τη φαντασία μας». Και σε διακρατικό επίπεδο, όμως, οι διαφορές είναι σημαντικές. «Η Αργεντινή έχει τη δύναμη, χάρη στις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και τη μεγάλη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, να έχει διαφορετική διαπραγματευτική δύναμη» προσθέτει ο δρ Αλεξάνδρου.

Η συνεργασία, πάντως, με τους Αργεντίνους αξιωματούχους εξέπληξε ευχάριστα το ελληνικό επιτελείο. «Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο νοοτροπίας, εντοπίζουμε μια “εσάνς” Μεσογείου στους τρόπους τους» παρατηρεί γελώντας ο δρ Αλεξάνδρου. Μοναδικός σκόπελος η... γλώσσα. «Εχουμε ξεκινήσει υπερεντατικά ισπανικά, καθώς ελάχιστοι μιλούν αγγλικά», ομολογεί ο Ελληνας ηλεκτρολόγος, που εξασκείται στα ισπανικά συνήθως μεταμεσονύχτιες ώρες, καθώς η δραστήρια ομάδα «τρέχει» παράλληλα περισσότερα από δεκαπέντε διαφορετικά έργα. «Κάθε χρόνο καταθέτουμε 40 με 50 συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς και ευρωπαϊκά προγράμματα», διευκρινίζει ο 34χρονος μηχανολόγος, «τέσσερις εξ ημών είμαστε επιφορτισμένοι με το καθήκον της σύνταξης προτάσεων, οι οποίες συχνά είναι από κοινού με ερευνητικά κέντρα ή εταιρείες από άλλες χώρες».

Δεν είναι, επομένως, τυχαίο ότι η εν λόγω εταιρεία επελέγη μαζί με άλλες 49 ελληνικές εταιρείες (Airfasttickets, Costa Navarino, COCO- MAT, Κτήμα Γεροβασιλείου, Skai Media Group, Αυγά Βλαχάκη, Skroutz S.A. κ.ά.) από την επιτροπή των European Business Awards. Η εταιρεία πληροφορικής, που το 2011 είχε βρεθεί στην τελική δεκάδα των βραβείων Στέλιου Χατζηιωάννου, είναι υποψήφια για το κορυφαίο βραβείο του επιχειρηματία της χρονιάς. Οι ίδιοι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς μέχρι την τελική επιλογή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, έπονται πολλοί ακόμα «άθλοι». «Εκπλαγήκαμε που μας περιέλαβαν στους καταλόγους τους», σημειώνει ο δρ Αλεξάνδρου, που δεν διστάζει να μας αποκαλύψει το μυστικό τής έως τώρα επιτυχίας τους.

«Εχουμε πολύ αναπτυγμένο το ομαδικό πνεύμα, είμαστε πρωτίστως φίλοι», απαντά, «δεν χρειάστηκε ποτέ να πούμε στους νεώτερους συνεργάτες μας να κάνουν υπερωρία, όταν απαιτείται. Είναι αυτονόητο ότι τις τελευταίες 48 ώρες πριν από την κατάθεση μιας πρότασης μένουμε όλοι ξάγρυπνοι, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/08/2013_515800

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal