Είστε εδώ
ΔΑΣΤΑ › Mονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας › Καλές Πρακτικές › Επένδυση 100.000 ευρώ από τη Βουλγαρία για την ελληνική startup codebenderΕπένδυση 100.000 ευρώ από τη Βουλγαρία για την ελληνική startup codebender
Την επένδυση "σποράς" 100.000 ευρώ στην ελληνική startup εταιρεία codebender ανακοίνωσε το επενδυτικό ταμείο και πρόγραμμα επιχειρηματικής "επιτάχυνσης" LAUNCHub, το οποίο με έδρα τη Βουλγαρία επενδύει σε τεχνολογικές εταιρείες από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Την ανακοίνωση επιβεβαίωσε άμεσα και η ίδια η εταιρεία, η οποία ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που θα συνεργασθεί με το LAUNCHub, το οποίο μπορεί να της προσφέρει μία νέα δυναμική για την ταχύτερη ανάπτυξή της, ώστε να "διασπάσει" την αγορά της ανάπτυξης υλισμικού και να "αφαιρέσει", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το "hard" ("δύσκολος") κομμάτι από το hardware.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της είδησης αποτελεί το γεγονός ότι η επένδυση αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί το εκ Βουλγαρίας ορμώμενο fund σε ελληνική εταιρεία, η οποία δεν κατάφερε να "συγκινήσει" τα ελληνικά επενδυτικά ταμεία, με αριθμό εκ των οποίων, όπως αναφέρουν οι πηγές στην startup "κοινότητα", είχαν έλθει σε επαφή οι άνθρωποί της.
Μέχρις στιγμής το LAUNCHub έχει επενδύσει σε 25 εταιρείες από πέντε χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια, Κροατία, Ρουμανία και εσχάτως Ελλάδα), ενώ έχει επεξεργασθεί πάνω από 1.000 αιτήσεις, κυρίως από Βουλγαρία, Σκόπια, Κροατία, Ρουμανία, αλλά και την υπόλοιπη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το επενδυτικό ταμείο του LAUNCHub διαχειρίζεται συνολικά 9 εκατ. ευρώ, ενώ έγινε γνωστό στο "mainstream" ελληνικό κοινό, μετά την ανακοίνωση της αγοράς του ποσοστού του Openfund στη βουλγαρική εταιρεία Imagga, στην πρώτη "έξοδο" από επένδυση για το ελληνικό ταμείο.
Η codebender δημιουργεί ένα online περιβάλλον ανάπτυξης για επαγγελματίες developers, χομπίστες, καλλιτέχνες και hardware hackers. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης για χρήστες Arduino στους οποίους επιτρέπει να "γράψουν" κώδικα online, να συνεργασθούν και να αναπτύξουν λογισμικό για ενσωματωμένο υλισμικό με ταχύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Αξίζει να τονισθεί ότι η codebender αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα startup εταιρείας που ξεκίνησε στον ελεύθερο χρόνο μίας αυτό που στην καθομιλουμένη λέγεται "παρέα" φοιτητών στην Πάτρα τον Ιούλιο του 2012. Μετά την τελειοποίηση της ιδέας και την ανάπτυξη του πρωτοτύπου, η ομάδα συμμετείχε στο WebFWD, το διεθνές "εκκολαπτήριο" της Mozilla για νεοφυείς εταιρείες ανοιχτού κώδικα. Η εταιρεία έγινε γνωστή στο ελληνικό startup "οικοσύστημα" μέσα από τις συμμετοχές της σε ημέρες παρουσιάσεων, ενώ μέχρι σήμερα έχει φθάσει στους 5.000 χρήστες και αναμένει να αυξήσει την "προσπελασιμότητά" της με ραγδαίους ρυθμούς στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ομάδα της codebender αποτελείται από τους Βασίλη Γεωργιτζίκη, Δημήτρη Αμαξηλάτη, Μαρκέλλο Ορφανό, Δημήτρη Χρηστίδη και Αλέξανδρο Μπαλτά, ενώ πολύτιμη θεωρείται η συμβολή του "φίλου" της ομάδας Στέλιου Τσαμπά.
Πηγή:http://www.emea.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7-100....