Ένας εκατομμυριούχος… σκουπιδιάρης!

Ό,τι για τους άλλους είναι σκουπίδια, για τον Τομ Ζάκι είναι θησαυρός. Ένα άδειο κεσεδάκι γιαουρτιού είναι ένα μικρό γλαστράκι. Μία χάρτινη συσκευασία χυμού είναι μέρος του υλικού κατασκευής ενός σακιδίου πλάτης. Όσο για τα χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια; Μα… φυσικά, γίνονται υλικό για παγκάκια!

Παρ’ ολίγον απόφοιτος του Πρίνστον, ο Ζάκι είναι σήμερα ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Terracycle, με έδρα το Νιου Τζέρσι, που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ανακυκλώσιμα υλικά. Η εταιρία του άρχισε να λειτουργεί το 2001 πουλώντας περιττώματα σκουληκιών ως λίπασμα, που -όσο κι εάν ακούγεται περίεργο- προσέλκυσε το ενδιαφέρον κολοσσών στις λιανικές πωλήσεις, όπως την Home Depot και την Wal-Mart.

Η ανάπτυξη της επιχείρησης, που στο μεσοδιάστημα επέκτεινε τη δραστηριότητά της, ήταν κάτι παραπάνω από πολλά υποσχόμενη: από 75.000 δολάρια το 2004, οι πωλήσεις έφθασαν τα 3,3 εκατομμύρια δολάρια το 2007. Από εκείνη τη χρονιά οι δουλειές άνοιξαν κι άλλο, μέσα από τη συνεργασία με δύο κορυφαίες εταιρίες στην “πράσινη” παραγωγή προϊόντων. Οι Honest Tea και Stonyfield Farm ζήτησαν από τον Ζάκι να τις βοηθήσει στην επαναχρησιμοποίηση υλικών που δεν μπορούσαν να ανακυκλώσουν. Έξι μήνες αργότερα σειρά είχε η Kraft, ενώ ακολούθησαν κι άλλες εταιρίες τυποποιημένων προϊόντων (CPG).

«Σήμερα, συνεργαζόμαστε με τις περισσότερες εταιρίες σε αυτόν τον τομέα, με πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση», λέει ο Ζάκι στο Fortune.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Nestle και η Colgate Palmolive, που πληρώνουν την Terracycle για να επιβλέπει προγράμματα συλλογής απορριμμάτων, τα οποία στη συνέχεια αυτή χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τα δικά της προϊόντα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί σαν πυραμίδα.

Στη βάση της, μπορεί να συμμετέχει καθείς ως μονάδα ή ως σύνολο (π.χ. αυτό συμβαίνει ήδη με το 60% των σχολείων στις ΗΠΑ). Για κάθε σκουπίδι που συλλέγεται, προβλέπεται αμοιβή 2 σεντς. Το σύνολο των εσόδων μπορεί να γίνει, φερ’ ειπείν, δωρεά σε κάποιο σκοπό ή ίδρυμα της επιλογής του ενδιαφερόμενου.

Στο σύνολό τους υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 19.000.000 άνθρωποι συνεργάζονται σήμερα με αυτόν τον τρόπο με την Terracycle, βάζοντας και χρήματα στην τσέπη τους και από ένα “λιθαράκι” σε έναν καλό σκοπό. Το άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι να καταλήγουν περί τα 500.000 λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές.

Τα σκουπίδια «γεννούν» προϊόντα
Όσο για την Terracycle; Από τα σκουπίδια που συγκεντρώνει, φτιάχνει 1.500 προϊόντα από τα οποία μόνον το 5% είναι από μη ανακυκλώσιμα υλικά. Η φαντασία έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Για τα σακουλάκια από πατατάκια, για παράδειγμα, οι ερευνητές της εταιρείας έχουν βρει πέντε διαφορετικούς τρόπους για την αξιοποίησή τους. Ένας από αυτούς είναι στην παρασκευή υλικού αδιαβροχοποίησης για το εσωτερικό βαλιτσών και coolers.

Η καινοτόμος φιλοσοφία της εταιρίας αποτυπώνεται ακόμη και στον εξωτερικό χώρο των κεντρικών γραφείων της, στη συνοικία Τρέτον. Οι τοίχοι λειτουργούν ελεύθερα ως καμβάς για τους 150 ντόπιους καλλιτέχνες graffiti, απαγορεύονται πάντως ρητά τα σύμβολα συμμοριών, η πορνογραφία και οι βωμολοχίες. Ενώ στην αυλή ο Τομ έφτιαξε από αυτό το καλοκαίρι έναν κήπο, προσκαλώντας όλους τους κατοίκους της γύρω περιοχής να μετέχουν στην καλλιέργειά του.

Το ίδιο πνεύμα διακατέχει τη λειτουργία όλων των γραφείων της Terracycle σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρία έχει σήμερα παραρτήματα σε 14 χώρες, απασχολώντας συνολικά 100 άτομα (τα 80 εργάζονται στα κεντρικά στο Τρέντον). “Πάντα φανταζόμουν την Terracycle ως ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό πείραμα που θα γινόταν κερδοφόρο, παρά ως μία κερδοφόρα επιχείρηση που θα προσπαθούσε να έχει περιβαλλοντικό προφίλ”, λέει ο Τομ στο Fortune.

Φέτος, κέρδισε ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα, καθώς η εταιρία του φιγουράρει στην τέταρτη θέση της λίστας Inner City 100 με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Πηγή:http://www.fortunegreece.com/article/enas-ekatommiriouchos-skoupidiaris/

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal