Ταμείο Καινοτομίας για την ενίσχυση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας

Τη σύσταση του «Ταμείου Καινοτομίας», ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας ΤΑΝΕΟ ΑΕ), ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΝ. Μέσω του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, επιλέξιμες ενέργειες της πράξης είναι η χορήγηση κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη προσέλκυσης: α)προλειτουργικών κεφαλαίων (από 40.000 έως 250.000 ανά επενδυτικό σχέδιο) ή β) κεφαλαίων εκκίνησης (από 250.000 έως 1.500.000 ανά επενδυτικό σχέδιο).

Το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων21 εκατ.αντιστοιχούν στη δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες επενδυτές. Η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Για την υλοποίηση των στόχων της πράξης το κεφάλαιο θα τοποθετηθεί σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, τα οποία θα ιδρυθούν ειδικά για τους σκοπούς του Ταμείου Καινοτομίας μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Η πράξη εστιάζεται σε πέντε θεματικούς τομείς προτεραιότητας της νέας οικονομίας, που εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, στο πλαίσιο των οποίων οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια.

Οι τομείς αυτοί είναι:
-Υγεία και Βιοτεχνολογίες
- Τρόφιμα και Αγροτική Ανάπτυξη
- Ενέργεια
- Περιβάλλον

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καταλήγει η ανακοίνωση, το ΤΑΝΕΟ σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές που θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση, θα απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαχειριστή των κεφαλαίων σε καινοτομικές επιχειρήσεις.

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal