Ευκαιρίες που γεννά το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ σε μικρομεσαίες e-επιχειρήσεις

Σε μια εποχή, που η ανάγκη επιβίωσης και δημιουργίας νέων διεξόδων δραστηριοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται επιτακτική, το ηλεκτρονικό επιχειρείν αποτελεί πηγή νέων ευκαιριών.

altΗ αναγκαιότητα που γεννά η εποχή του Διαδικτύου έχει γίνει πλέον απόλυτα κατανοητή από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς πλήθος νέων επαγγελματικών ιστοσελίδων κατασκευάζονται καθημερινά. Ωστόσο, ένας διαδικτυακός τόπος δεν αρκεί μόνο να υπάρχει, αλλά και να προσελκύει νέους επισκέπτες, να τους εκπαιδεύει και να τους πείθει να αγοράσουν.

Στο σημείο αυτό συναντάμε την έννοια του Διαδικτυακού Marketing. Τι είναι όμως το Διαδικτυακό Marketing; Ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει;

e-marketing: Το e-marketing γνωστός και ως web marketing, online marketing, digital marketing ή internet marketing είναι ένας ευρύς όρος, που εσωκλείει ενέργειες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου.

Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στο Διαδικτυακό Μάρκετινγκ θα περιγράψουμε παρακάτω εν συντομίας:

Search Engine Optimization – SEΟ: SEO είναι οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην δομή του περιεχομένου μίας ιστοσελίδας, ώστε να είναι πιο φιλική στις μηχανές αναζήτησης.

Paid Search Marketing / Pay per Click (PPC): Paid Search Marketing είναι ένας τρόπος διαφήμισης κατά τον οποίον μια επιχείρηση πληρώνει μόνο όταν ένας δυνητικός πελάτης κάνει κλικ πάνω στη διαφήμιση της. Ένα από τα οφέλη της χρήσης του pay per click είναι η γρήγορη μέτρηση αποτελεσμάτων επιτυχίας.

Social Media Marketing - Social Media Campaigns: Η χρήση των υπηρεσιών των Κοινωνικών Δικτύων αποσκοπεί στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος μεγάλης μάζας χρηστών και στην αύξηση της επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας. Ισχυρό πλεονέκτημα του Social Media Marketing είναι η αποτελεσματικότητα σε αναλογία με το χαμηλό έως και μηδενικό κόστος.

Affiliate Marketing: Πρόκειται για μια πρακτική που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στον Διαφημιζόμενο και στον Affiliate (ή Publisher). Συγκεκριμένα, ο Affiliate προωθεί επισκέπτες στην ιστοσελίδα του Διαφημιζόμενου, ενώ πληρώνεται μόνο εφόσον οι επισκέπτες αυτοί πραγματοποιήσουν μία προσυμφωνημένη ενέργεια.

E-mail Marketing: Η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί οι πελάτες να εγγραφούν στην υπηρεσία δημοσίευσης Newsletter έτσι ώστε να λαμβάνουν συχνές ενημερώσεις. Απώτερος σκοπός είναι να ενισχυθεί η σχέση αφοσίωσης των πελατών και της εκάστοτε επιχείρησης.

Video Marketing: Αυτός ο τύπος μάρκετινγκ έχει εμπνευστεί από το Web 2.0 και ειδικεύεται στη δημιουργία βίντεο που εμπλέκουν το θεατή σε μια κατάσταση επιθυμίας αγορά κατόπιν παρακολούθησης ενός video π.χ. στο YouTube.

Λοιπές μορφές και στρατηγικές διαφήμισης: Πληθώρα επιπλέον στρατηγικών χρησιμοποιούνται για την προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου. Για παράδειγμα: Blog Marketing, Article Marketing, Advergaming, Google Adsense, Προφορικό Μάρκετινγκ, Banners κ.α.

Υπάρχουν, λοιπόν, δεκάδες τρόποι διαφήμισης μέσω του διαδικτύου και αντίστοιχα πλεονεκτημάτων που τις συνοδεύουν.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του Διαδικτυακού Marketing είναι:

  1. Χαμηλό κόστος
  2. Υψηλή ταχύτητα
  3. Αυτοματοποίηση των ενεργειών και εξοικονόμηση χρόνου
  4. Δυνατότητα προσέγγισης μεγαλύτερου αριθμού πελατών
  5. Ευκολότερη τμηματοποίηση της αγοράς
  6. Άμεση παρακολούθηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων κ.α.

Σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων το κύριο πλεονέκτησα που αντλείται από το Διαδικτυακό Marketing είναι η ευκαιρία ελαχιστοποίησης του κόστους και του κινδύνου της προωθητικής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί. Παράλληλα, μέσω του Web Marketing δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις να απευθυνθούν σε νέες αγορές και να προσελκύσουν αποτελεσματικά νέους πελάτες. Τέλος, καθώς απλοποιείται η διαδικασία τμηματοποίησης της αγοράς ενθαρρύνεται η προσπάθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να προσεγγίσουν προσωποκεντρικά τον πελάτη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως το ηλεκτρονικό επιχειρείν σε συνδυασμό με την χάραξη της κατάλληλης στρατηγικής Διαδικτυακού Marketing προσφέρει νέες εμπειρίες και μοναδικές ευκαιρίες. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανακαλύψουν και να δρομολογήσουν νέες επιχειρηματικές στρατηγικές.

Κλείνοντας, να διευκρινίσουμε πως στόχος του Internet Marketing δεν είναι να παραγκωνίσει τις παραδοσιακές μεθόδους προώθησης, αντιθέτως υποστηρίζουμε πως για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας απαιτείται Marketing Fusion – δηλαδή συνδυασμός off line και on line Marketing.

Είτε, λοιπόν, επιθυμείται να δημιουργήσετε μία νέα e-επιχειρηματική προσπάθεια είτε να απόκτηση η επιχείρηση σας την ηλεκτρονική της διάσταση, το Διαδικτυακό Marketing αποτελεί ένα σύγχρονο και απαραίτητο πεδίο γνώσης.

Πηγή: epixeiro.gr

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal