Διάκριση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό οικολογικών τροφίμων

Έλληνες, Γάλλοι και Σλοβένοι ήταν οι νικητές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Ecotrophelia για τη δημιουργία καινοτόμων, οικολογικών τροφίμων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δώδεκα ομάδες που είχαν ήδη διακριθεί στις χώρες τους. Οι ομάδες προέρχονταν από την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Λιθουανία, τη Σλοβενία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβατία. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός είχε διοργανωθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Οι ομάδες είχαν σαν στόχο να προτείνουν προϊόντα  για τα οποία θα λαμβάνεται υπόψιν όλη η διαδικασία ανάπτυξης, όπως οι τεχνικές λεπτομέρειες, η συσκευασία, το μάρκετιγκ και η θέση τους στο εμπόριο. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να παραχθούν προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις ανέγκες της περιβαλλοντικής προστασίας μέσα από τη βελτιστοποίηση των πρώτων υλών και τη μείωση του όγκου των απορριμάτων.

Anuga-winners-300x200Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ελληνική ομάδα στην οποία συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το προϊόν που πρότειναν ήταν ένα "παριζάκι" θαλασσινών με την επωνυμία Da Vero - Eco seafood cold cuts. To Da Vero αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της διαδικασίας παραγωγής θαλασσινών, καθώς η διαδικασία αυτή με τον τρόπο που γίνεται αφήνει πολλά "υπολείματα" τα οποία μάλιστα έχουν υψηλή διατροφική αξία. Το "σαλαμάκι" περιέχει, εκτός από τα θαλασσινά, βιολογικό ελαιόλαδο ενώ δεν περιέχει ζωικό λίπος, κορεσμένα λιπαρά, χημικά συντηρητικά και πρόσθετα χρώματα.

Εδώ μπορείτε να δείτε το σύνολο των διαγωνιζόμενων προϊόντων

Το Da Vero δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της κας Αυγουστίνας Γκαλιτσοπούλου και του κ. Ιωάννη Σαρακατσιάνου, φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αντίστοιχα, υπό την καθοδήγηση του Καθ. κ. Μ. Κοντομηνά.

Το δεύτερο βραβείο πήρε η Γαλλία, με τέσσερις φοιτητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Μπορντώ, οι οποίοι προώθησαν το Twin Choc, ένα έτοιμο επιδόριο με κέικ και μους σοκολάτας. Το τρίτο βραβείο πήρε η ομάδα της Σλοβενίας με το Crunchy Milly, ένα μίγμα δημητριακών.

Πηγή: http://moke.teiath.gr/kainotomia/


Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal