Ανταγωνιστικότητα & Αυτοπεποίθηση στην Αγορά Εργασίας: Δύο σύμμαχοι στον ίδιο αγώνα

Η ανταγωνιστικότητα είναι μία λέξη, η οποία το τελευταίο διάστημα όχι μόνο πολυακούγεται αλλά είναι ζωτικής σημασίας έννοια, καθώς αποτελεί παράγοντα επιβίωσης σε μία κοινώς αποδεκτά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. Την έννοια της ανταγωνιστικότητας βέβαια έχουμε συνηθίσει να τη συνδέουμε αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις και τις αγορές μέσα στις οποίες κινούνται αυτές...

Ωστόσο, αν δούμε τον εαυτό μας ως μία επιχείρηση που προσπαθεί να επιβιώσει στην αγορά εργασίας, θα συνειδητοποιήσουμε πως ως μία επιχείρηση και εμείς, θα πρέπει πλέον να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Αυτά που θεωρούσαμε κάποτε ως αρκετά εφόδια, πλέον δεν αρκούν και η διαφοροποίηση από τους «ανταγωνιστές» μας, όσον αφορά το επίπεδο σπουδών τείνει να μικραίνει, καθώς όλοι σχεδόν πλέον έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον έναν μεταπτυχιακό τίτλο και γνωρίζουν αρκετές ξένες γλώσσες.

Τι είναι λοιπόν αυτό που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τους άλλους και θα μας κάνει ανταγωνιστικούς; Είναι αυτό που κρύβουμε μέσα μας και το έχουμε ξεχάσει: ο ίδιος μας ο εαυτός και οι ικανότητές μας! Η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας έκανε πολλούς από εμάς να αμφισβητήσουμε τις δυνατότητες μας και να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Μας έκανε να αναρωτηθούμε τι το καλύτερο μπορεί να προσφέρουμε εμείς στην εταιρία που εργαζόμαστε ή στον πελάτη που θα έρθει στην επιχείρησή μας από κάποιον άλλον, με αποτέλεσμα τελικά να κρύψουμε κάθε θετική άποψη για τον εαυτό μας και να περιμένουμε πως κάποια μέρα ως δια μαγείας θα μας χτυπήσει κάποιος την πόρτα και θα μας πει πως αναγνωρίζει την αξία μας. Δυστυχώς οι μάγοι αυτού του τύπου βρίσκονται μόνο στις σελίδες των παραμυθιών. Οπότε το μόνο που μένει είναι να ανακαλύψουμε εμείς ξανά ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε.

Όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί σε κάποιον τομέα και έχουν τη δύναμη να αγωνίζονται και να νικούν. Βασική προϋπόθεση είναι να το πιστέψουν αρχικά οι ίδιοι. Πόσες φορές στη ζωή σας νομίζατε πως κάτι ήταν ακατόρθωτο για τις δικές σας ικανότητες και όταν τελικά το επιτύχατε διαπιστώσατε πως ήταν πιο εύκολο από ότι θεωρούσατε; Πολλές φορές ο τρόπος που σκεφτόμαστε κάτι το κάνει να φαίνεται τόσο δύσκολο, ενώ δεν είναι. Και εσείς εμπνέετε έναν αέρα σιγουριάς για τις ικανότητές σας, το ίδιο θα κάνουν και αυτοί που θα σας εμπιστευθούν μία θέση εργασίας ή ένα συγκεκριμένο project ως εργοδότες ή πελάτες σας. Αντιθέτως όταν «εκπέμπετε» αμφιβολία για τις ικανότητές σας, αφαιρείτε αυτομάτως από τον μέλλοντα ή παρόντα εργοδότη σας ή τον πιθανό πελάτη σας, να πιστέψει σε εσάς.

Πάρτε λοιπόν μολύβι και χαρτί, ή το laptop σας και έναν πρόγραμμα κειμενογράφου εάν είστε φίλοι της τεχνολογίας, και απαντήστε στα παρακάτω:

  • Ποια είναι τα «δυνατά» μου στοιχεία; Τι θα έλεγα για εμένα αν ήθελα να «πουλήσω» τον εαυτό μου;
  • Πώς μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ως «εργαλεία» στην εργασία μου, ώστε να με κάνουν να ξεχωρίσω;
  • Ποια στοιχεία του εαυτού μου ή δεξιότητες πιστεύω ότι χρειάζονται βελτίωση; Η ουσία αυτής της ερώτησης δεν είναι να επικεντρωθείτε ξανά στην αρνητική εικόνα που μπορεί να έχετε για τον εαυτό σας, αλλά να δείτε αντικειμενικά ποιες δεξιότητές σας επιδέχονται βελτίωσης.
  • Πώς θα επιτύχω τη βελτίωση αυτή;

Κανένας δεν υποστηρίζει πως ο δρόμος προς την επιτυχία είναι εύκολος. Και σίγουρα εκτός από αυτοπεποίθηση χρειάζεται σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή. Ωστόσο χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η κάθε προσπάθεια θα οδηγηθεί στην αποτυχία, αφού θα λείπει το πιο σημαντικό συστατικό. Φορέστε λοιπόν το πιο αισιόδοξό σας χαμόγελο (το οποίο δεν σας κοστίζει τίποτα), πάρτε μία βαθιά ανάσα και ξεκινήστε να τρέχετε στον εργασιακό στίβο, με στόχο να βγείτε νικητές.

 

Πηγή: http://www.epixeiro.gr/

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal