«Κάνοντας την Ελλάδα τεχνολογικό κόμβο μέχρι το 2021»

Η χώρα μας διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε μέχρι το 2012 να γίνει ένας δυναμικός τεχνολογικός κόμβος, ο οποίος θα φιλοξενεί high-tech εταιρείες με προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι διεθνώς ανταγωνιστικά. Ωστόσο, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα το κατάλληλο οικοσύστημα, το οποίο θα ευνοεί την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Αυτό είναι το όραμα του MIT Enterprise Forum Greece, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωσή του την περασμένη Παρασκευή στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με χορηγό επικοινωνίας την Καθημερινή.

Με τη μορφή μη κερδοσκοπικού οργανισμού, το MIT Enterprise Forum Greece ιδρύθηκε τον Μάιο του 2012, από Έλληνες απόφοιτους του MIT, ανθρώπους με πετυχημένες καριέρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και αποτελεί το ελληνικό παράρτημα του MIT Enterprise Forum, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΜΙΤ και δραστηριοποιείται ήδη σε 27 χώρες, για να υποστηρίξει και να προωθήσει την τοπική καινοτομία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του οργανισμού Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κρίση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, ώστε η χώρα μας μέσα στην επόμενη οκταετία να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα – και κυρίως το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, το οποίο αναζητεί ευκαιρίες στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Έτσι, πρόσθεσε, το MIT Enterprise Forum Greece θα προσπαθήσει να μεταφέρει τεχνογνωσία από το εξωτερικό και να προσφέρει σε αυτό το δυναμικό έμπνευση, επιχειρηματικό know-how, αλλά και δυνατότητες διασύνδεσης. Γι’ αυτό και ήδη στην πρώτη εκδήλωση είχαν προγραμματισθεί συνεντεύξεις και ομιλίες από ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες και διακεκριμένους ερευνητές, οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για τις αλλαγές που, μέχρι το 2021, θα κάνουν την Ελλάδα τεχνολογικό κόμβο.

Χαρακτηριστική ήταν η άποψη του Γρηγόρη Στεφανόπουλου, καθηγητή μηχανικής στο ΜΙΤ, πως η χώρα μας έχασε το νήμα της καινοτομίας και του επιχειρηματικού ρίσκου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – κι επομένως ότι η μεταπολεμική ιστορία μπορεί να μας δείξει ποια λάθη έγιναν, για να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Antoinette Matthews, διευθυντής του MIT Enterprise Forum, υποστήριξε πως χρειάζεται να εμπεδωθεί μία κουλτούρα που δεν θα δαιμονοποιεί την αποτυχία. Επίσης, σημείωσε, η χώρα μας θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική της «συνταγή» επιτυχίας, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα και όχι αντιγράφοντας ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Ένα τέτοιο πετυχημένο παράδειγμα κατέθεσε στην εκδήλωση ο Paul English, συνιδρυτής και CTO της Kayak.com, της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης τιμών για αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Απαντώντας στις ερωτήσεις του γνωστού δημοσιογράφου Jason Pontin, υπεύθυνου έκδοσης του περιοδικού ΜΙΤ Technology Review, ο English ανέφερε ότι θα πρέπει κανείς να καταπιαστεί από ένα καθημερινό πρόβλημα που εκνευρίζει πρώτα από όλα τον ίδιο –και το οποίο θα αντιμετωπίζει η ιντερνετική του υπηρεσία– αν θέλει να πετύχει στο web.

Ο Jason Pontin συντόνισε επίσης ένα πάνελ από Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες – και στο οποίο συμμετείχαν η Κατερίνα Στροπωνιάτη από την εταιρεία Weendy, τον καθηγητή του ΕΜΠ Ευάγγελο Παπαδόπουλο, τον Διευθυντή Επενδύσεων της NBGI Ventures Άρη Κωνσταντινίδη, και τον Αλέξανδρο Μούκα από την εταιρεία Velti.

Έχοντας στο ενεργητικό της την πετυχημένη πορεία της εφαρμογής για τους λάτρεις του windsurf, η Κατερίνα Στροπωνιάτη ανέφερε πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ίδρυση μιας start-up εταιρείας. Επίσης, τόνισε πως και η νοοτροπία στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική από το εξωτερικό, όπου οι φοιτητές μπορεί κάλλιστα να δοκιμάσουν μια ιδέα τους στον επιχειρηματικό «στίβο» πριν καν πάρουν πτυχίο.

Στην έλλειψη success stories και στο «στίγμα» που έχει η αποτυχία στη χώρα μας εστιάσθηκε ο Άρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η προβολή πετυχημένων παραδειγμάτων θα μπορούσε να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει πολλούς νέους στην Ελλάδα στα πρώτα τους βήματα.

Πάντως, όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, «κάτι έχει αλλάξει» στα πανεπιστήμια. Ο καθηγητής του ΕΜΠ ανέφερε ενδεικτικά ότι 35 από τους 38 ερευνητές στο εργαστήριό του θα ήθελαν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, «όταν, πριν από μερικά χρόνια, η εικόνα ήταν εντελώς αντίθετη».

Αυτή την αλλαγή κουλτούρας δήλωσε ότι παρατηρεί και ο Αλέξανδρος Μούκας, ο οποίος υποστήριξε πως, αν δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό δίκτυο από μέντορες, μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν οι πετυχημένες προσπάθειες στην Ελλάδα.

Πηγή:http://portal.kathimerini.gr/

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal