Είστε εδώ
ΔΑΣΤΑ › Mονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας › Νέα › Το πρώτο στην Ελλάδα θερινό σχολείο Έρευνας στην ΠληροφορικήΤο πρώτο στην Ελλάδα θερινό σχολείο Έρευνας στην Πληροφορική
Ένα πρωτοπόρο για τα Ελληνικά δεδομένα θερινό σχολείο, εξειδικευμένο σε θέματα πληροφορικής, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 23 ξένοι και Έλληνες φοιτητές και ερευνητές τον Ιούλιο του 2013, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Το θερινό σχολείο, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την εταιρία Athens Technology Center και το Interactive Robots and Media Laboratory.
Για ένα ολόκληρο μήνα, από τις 4 έως τις 31 Ιούλιου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις κορυφαίων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των κοινωνικών μέσων και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και να συμμετέχουν ενεργά στις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου».
Πιο αναλυτικά, οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν διαλέξεις και θα τους δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με κορυφαίους επιστήμονες όπως ο Ιωσήφ Σηφάκης, ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Grenoble και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing, που θεωρείται το «Νόμπελ της Πληροφορικής», ή ο Tom Ziemke, καθηγητής Γνωσιακών Συστημάτων και Ρομποτικής και διευθυντής του Cognition and Interaction Lab του Πανεπιστημίου του Skövde της Σουηδίας.
Εκτός όμως από ενδιαφέρουσες διαλέξεις που σκοπό έχουν να προσφέρουν γνώσεις αλλά και να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι «μαθητές» του σχολείου θα έχουν τη δυνατότητα για ένα μήνα να γίνουν ενεργά μέλη των ερευνητικών ομάδων του Ινστιτούτου και να ασχοληθούν με εξειδικευμένες επιστημονικές έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε οκτώ διαφορετικές ερευνητικές δραστηριότητες, όπως γνωσιακά συστήματα, διαδραστική ρομποτική, κοινωνικά μέσα και δίκτυα, ψηφιακή συντήρηση κ.α., με βάση τα ενδιαφέροντα που έχουν δηλώσει. Σε συνεργασία με έμπειρους επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αλλά και συνεργαζόμενους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σκοπός του προγράμματος είναι οι «μαθητές» να αναλάβουν δραστήριο ερευνητικό ρόλο στην εργαστηριακή ομάδα με την οποία θα συνεργαστούν.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου: http://irss.iit.demokritos.gr/