Orange Grove: Ένας «πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας στην Αθήνας

Το Orange Grove είναι ένας νέος χώρος εργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης  Ελλήνων και Ολλανδών επιχειρηματιών έως 35 ετών, αλλά και Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο-πρωτοβουλία του Ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα κ. Γιαν Φέρστεϊχ (Jan Versteeg) και θα ανοίξει τις πόρτες του σε 50-70 επιλεγμένους επιχειρηματίες στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην παρούσα φάση, o «Πορτοκαλεώνας» έχει ανοίξει την διαδικασία αιτήσεων για να δεχθεί, στους κόλπους του τους πρώτους συμμετέχοντες.

Οι εγκαταστάσεις του Orange Grove βρίσκονται σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο  του κτιρίου της Ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ολλανδική πρεσβεία αλλά έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη ενός ευρέος δικτύου ελληνικών, ολλανδικών εταιριών και πανεπιστημίων και φορέων. Κύριος χορηγός του Orange Grove είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώ στην λίστα των υπόλοιπων χορηγών του εγχειρήματος (αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλοι) συγκαταλέγονται οι εταιρίες Philips, Coco-Μat, Interamerican και KLM. Ανάμεσα στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται η εταιρία FrieslandCampina και  η τράπεζα ABN AMRO.

O στόχος του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι να προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια (επαφές, τεχνογνωσία, γνώση) σε νέους  Έλληνες και Ολλανδούς επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα. Με φόντο την ελληνική οικονομική κρίση και το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων, το πρόγραμμα αποσκοπεί περαιτέρω στον επαναπατρισμό των ελληνικών «μυαλών» και στην παροχή κινήτρων σε νέους ταλαντούχους Έλληνες να μείνουν στην χώρα μας και να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνικές tech startups; Ταλέντο, δουλειά και εκπαίδευση

Γιαν Φέρστεϊχ: «Πρέπει να σταματήσει η διαρροή «εγκεφάλων» στο εξωτερικό»
To Orange Grove αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει ως στόχο να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην πολλαπλώς πληγείσα ελληνική κοινωνία και να συμβάλλει στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων μεταξύ «εργατικού» Βορρά και «τεμπέλη» Νότου.

Ο Ολλανδός πρέσβης κ. Φέρστεϊχ, σε ερώτηση μας σχετικά με τον στόχο και τις προσδοκίες που έχει ο ίδιος από το πρόγραμμα, δήλωσε: «Όλοι εμείς – η πρεσβεία, το σύνολο των ελληνικών και ολλανδικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν αλλά και φίλοι, επιθυμούμε να κάνουμε κάτι που να έχει θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία η οποία μαστίζεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Επιθυμούμε να σταματήσει η διαρροή εγκεφάλων (brain drain) προς το εξωτερικό και να εδραιωθεί μια κινητικότητα «μυαλών»- ταλέντων μεταξύ Βορρά και Νότου, Ελλάδας και Ολλανδίας. Στο Orange Grove, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, να έρθουν σε επαφή με νέους με παρόμοιο σκεπτικό από την Ελλάδα και την Ολλανδία, να δικτυωθούν και να πάρουν πολύτιμη γνώση από τις συνεργαζόμενες εταιρίες και πανεπιστήμια. Θεωρούμε ότι το Orange Grove είναι το κατάλληλο μέρος για την «εκκόλαψη» νέων βιώσιμων επιχειρήσεων».

Συμμετοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και νέες εκδηλώσεις από Σεπτέμβριο
Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν στο Orange Grove, θα μπορούν να εργαστούν σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με γραφεία και δωρεάν ίντερνετ, όπου θα μπορούν να  έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια/μαθήματα, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες και δυνατότητα δικτύωσης με το συνολικό δίκτυο του Orange Grove (εταιρίες, πανεπιστήμια, φορείς, άτομα, την ίδια την Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα).

Διαβάστε ακόμη: O χάρτης των επενδύσεων σε τεχνολογικές startups 

Επιπλέον, το Orange Grove, ανακοίνωσε στην σχετική σελίδα του στο Facebook, την συνεργασία του με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

To συνολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρέχεται στους συμμετέχοντες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Άμστερνταμ, του Ντέλφτ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ ένα ειδικό bootcamp σε θέματα business plan θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Orange Grove θα περιλαμβάνει σεμινάρια σε θέματα branding, έρευνας αγοράς, πνευματικών δικαιωμάτων και πολλών ακόμη, ενώ θα δοθεί βάση στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων αλλά και στους τρόπους προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Επίσης, το πρόγραμμα mentoring (καθοδήγησης και συμβουλών) που θα παρέχεται  θα είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν,ακόμη, τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων δικτύωσης και ειδικών workshops με εκπροσώπους εταιριών  ή άλλων φορέων οι οποίοι θα συνδράμουν τους συμμετέχοντες με την εμπειρία και τις συμβουλές τους.

Μπορούν να γίνουν βιώσιμες οι ελληνικές tech-startups;

Με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το Orange Grove ανακοίνωσε τις εξής εκδηλώσεις:

  • Ένα ειδικό workshop σε θέματα branding με εισηγητή τον Πίτερ Οικονομίδη, κι ένα δεύτερο επιχειρηματικό workshop που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
  • Μια εκδήλωση σε θέματα επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τους δήμους της Αθήνας και του Άμστερνταμ και ένα σεμινάριο σε θέματα logistics.

Πώς να κάνετε αίτηση
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να στείλουν ένα email στο ath-og-applications@minbuza.nl  με σκαναρισμένη την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους για να τους σταλεί η αίτηση που θα πρέπει να συμπληρώσουν.(αναλυτικά μπορείτε να ανατρέξετε σε σχετική ανακοίνωση στο Facebook )

Κάθε αίτηση θα εξεταστεί από μια ανεξάρτητη επιτροπή τα μέλη της οποίας θα επιλεχθούν από εκπροσώπους των ολλανδικών εταιριών- χορηγών του προγράμματος και από τον ίδιο τον Ολλανδό πρέσβη. Οι αιτούντες των οποίων οι αιτήσεις γίνουν δεκτές θα κληθούν για συνέντευξη ενώπιον της επιτροπής, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα ή όχι. Σε περίπτωση που δεν επιλεγούν, τους αναλύονται οι σχετικοί λόγοι.

Αίτηση μπορούν να καταθέσουν  ομάδες έως 5 ατόμων με μια επιχειρηματική ιδέα/πλάνο οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1979 και είναι νόμιμοι κάτοικοι της ΕΕ. Η  ιδέα θα πρέπει να μπορεί να μετασχηματισθεί σε εταιρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να έχει συσταθεί ως εταιρεία από το 2011 και μετά.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους αιτούντες οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με την Ολλανδία (είτε έχουν σπουδάσει, εργαστεί ή συνεργαστεί σε επιχειρηματικό επίπεδο) και σε όσους προσβλέπουν στην δημιουργία συνεργιών μεταξύ του ελληνικού και ολλανδικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση επιλογής οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν σχετική συμφωνία για παραμονή στον χώρο για  διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ η μηνιαία οικονομική υποχρέωση θα ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.

Πηγή:http://www.fortunegreece.com/article/orange-grove-enas-portokaleonas-epi...

Τεχνική υποστήριξη: dastasupport@teipat.gr

Βασισμένο στο Drupal